De laatste paar dagen zat ik niet zo goed in mijn vel. En ben ik op zoek gegaan naar hoe ik me beter zou kunnen voelen.
Naar fijne muziek luisteren, is één van de dingen die me echt heeft geholpen. En dan ook nog eens lekker luid...sorry buren :-)
Maar wat ik ook las, is dat opruimen goed is voor je geest en voor je gezondheid. Ik ben dan ook op de KonMari methode gebotst.
Ik moet de laatste jaren echt onder een steen geleefd hebben, denk ik. Want qua opruimen en de visie die erachter zit, is Marie Kondo (uitvinder van de KonMari methode) zowat de hype en de goeroe van de afgelopen jaren. Er bestaat zelfs een serie op Netflix die heet 'Tydying up with Marie Kondo'.
Opruimen zou, volgens haar, je leven op een goede manier veranderen. Want wanneer je leeft in een ordelijke en rustige omgeving, zou dat psychisch doorwerken en kun je je gezondheid op die manier positief gaan beïnvloeden.
Ik heb me er kort in verdiept en heb het de laatste 2 dagen al toegepast bij mij thuis. En ik moet zeggen, het helpt!
Eigenlijk gaat het volgens mij over 2 belangrijke dingen nl. weggooien en alles een vaste plaats geven.
Eén van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen: 'Does it spark joy?' In het Nederlands: 'Word ik er blij van? Geeft me het een blij gevoel?'
Dat is de vraag die je moet stellen bij alles wat er in je huis staat.
Maakt het je blij? Dan mag je het houden, maar ruim het op natuurlijk....
Word je er niet blij van, dan gooi je het meteen weg of geef je het aan iemand anders. Je kan het ook naar een kringloopwinkel brengen.
Het is heel persoonlijk natuurlijk. Het gaat over je gevoel. Iets wat jou geen 'joy' geeft, kan dat wel doen bij iemand anders.
Wees wel streng voor jezelf, je kan alleen maar opruimen als je eerlijk bent in je antwoorden.
Doe elke dag een paar spullen weg. Het hoeft niet per se allemaal tegelijk, want dat kan ontmoedigend werken.
Als je elke dag wat wegdoet, dan is je huis over een paar weken een stuk leger en opgeruimder.
Maar dat is voor iedereen ook anders. Andere mensen ruimen liefst alles in één keer op.
Kies wat bij je past.
Wat Marie Kondo ook aanraadt, is om alle rommel direct op te ruimt. Als je hier een gewoonte van maakt, heb je altijd een proper aanrecht of opgeruimde badkamer...
Aan het einde van de dag kun je nog een snel een rondje door het huis lopen om zo alle kleine zaken nog netjes te maken.
Zo begin je elke dat met een schone lei!
Alles zou ook altijd een vaste plek moeten hebben. Dat bespaart tijd en frustratie. Ook in je kasten en schuiven moeten je spullen opgeruimd en geordend zijn. Zo kan je bv. doosjes of bakjes gebruiken op alles in op te bergen.
Wat Marie Kondo ook aanraadt, is om per categorie op te ruimen. Dus bijvoorbeeld eerst de badkamer, dan je kledij, dan de boeken.
Het voordeel hiervan is dat je dan niet per kamer hoeft op te ruimen. Boeken bijvoorbeeld liggen vaak door het hele huis, dus kan je die allemaal gelijk opruimen. Maar dat is aan jou de keuze natuurlijk.
Na het toepassen van de hele KonMari visie, is het de bedoeling dat je jezelf alleen nog maar omringt met spullen die echt belangrijk voor je zijn.
In het weggooien is Marie Kondo behoorlijk streng, maar het werkt echt! Een opgeruimd huis staat nu eenmaal voor een opgeruimde geest.
En als je daar nog een stapje in wil verdergaan, kan je ook je "slechte" gedachten beginnen opruimen... Maar dat is voer voor een nieuwe blog :-)
En mocht je na al dat opruimen nood hebben aan nieuwe spulletjes waar je vrolijk van wordt, geef ik je graag een aantal suggesties!
Reactie plaatsen
Reacties