Eén van mijn absolute lievelingstaarten is smurfentaart. Het is een taart die ik vroeger niet kende. Tot ik mijn man leerde kennen. Het frustreerde hem dat je hier bij de bakkers in Antwerpen nergens zo'n smurfentaart kon kopen. Hij heeft zich dan ook gespecialiseerd in het maken van deze taart voor heel wat gelegenheden.
Met veel plezier deel ik met jullie het recept van deze overheerlijke taart.
Ideaal voor feestjes maar ook om jezelf eens lekker te trakteren!
En mocht je je dit weekend vervelen, dan kan je altijd dit overheerlijke recept eens uitproberen.
Welke ingrediënten heb je allemaal nodig:
- 500g abrikozencompote
- 200g witte chocolade
- 1 taartdeeg (kan je klaargemaakt kopen, of zelf maken)
- 300 ml (slag)room
- 3 koffielepels suiker (naar smaak kan je meer of minder suiker toevoegen)
en uiteraard heel veel liefde... en 1 taartvorm
Hoe begin je eraan:
- eerst moet je de taartvorm invetten
- daarna leg je het taartdeeg in de vorm en druk je alles goed aan
- zorg ervoor dat je de randjes goed afduwt zodat je een mooie vorm krijgt en er geen deeg meer over de randjes hangt
- vervolgens prik je gaatjes in het deeg
Als dat allemaal gebeurd is, kan je de abrikozencompote storten in de vorm, op het deeg.
Laat de oven goed voorverwarmen op 200°c en bak dit geheel dan gedurende een goed half uur.
Elke oven is anders, dus in sommige ovens is de baktijd misschien wat korter of langer afhankelijk van de oven.
Terwijl de taart aan het bakken is, kan je ondertussen de witte chocolade raspen. Dit doe je best met de grove kant van de rasp, zodat je mooie chocolade krulletjes krijgt.
Als de taart voldoende gebakken is, haal je ze uit de oven en laat ze goed afkoelen. Zorg ervoor dat je dat veilig doet en je je niet verbrandt, gebruik daarom een ovenwant.
De taart laat je best op een rooster afkoelen, zodat de onderkant van de taart niet wak wordt.
Klop vervolgens de room stijf met de suiker, tot de room mooi in piekjes blijft staan.
Daarna verdeel je de room over de afgekoelde taart. En daarover strooi je de geraspte witte chocolade.
Als je ze dan nog eens presenteert op een prachtig taartplateau kan het helemaal niet meer misgaan en ga je gegarandeerd scoren bij je bezoek.
Verdeel ze in stukjes, en schep elk stuk op een mooi bordje.
Genieten maar!
Heerlijk met een tasje koffie of thee. Nog lekkerder uit een mooie mok uiteraard.
Oh ja, waar de naam smurfentaart vandaan komt, weet eigenlijk niemand.
Volgens wikipedia: "Hoewel smurfentaart naar de Smurfen is vernoemd, heeft ze voor het overige niets met de kleine, blauwe stripfiguren te maken."
Als het maar smaakt, denk ik dan....
Reactie plaatsen
Reacties
...ah zo...specialiteit van meneer....