Reizen: goed voor je gezondheid?

Afgelopen vrijdag moesten alle collega's op het werk al 80% van de vakantiedagen voor het komende jaar doorgeven. 

En ik weet nog altijd niet waar we naartoe kunnen gaan, tijdens onze "grote" vakantie. Ik heb de periode doorgegeven en binnen die periode kan ik gelukkig nog wat schuiven.

Onze zoon studeert dit jaar af van het 6e middelbaar en dat lijkt ons de ideale kans om nog eens een grotere reis te maken. Maar kan je al iets plannen? Dat vraag ik me echt af....Wat gaan de geldende (corona)maatregelen zijn?

We hebben al 2 keer een reis moeten uitstellen en ik weet niet of ik dan nog een derde keer ga aankunnen. Ken je dat gevoel?

En in principe is er niks mis met vakantie in eigen land. En als het dit jaar niet gaat, komen er nog kansen genoeg en toch voel ik zo'n grote drang om weg te kunnen. Ik heb echt het gevoel dat het me "ongelukkig" zou maken als ik ook dit jaar niet op vakantie zou kunnen gaan. Maar waarom is het toch zo belangrijk voor me om op reis te gaan?

Ik heb het even opgezocht en blijkbaar zou het zelf wetenschappelijk bewezen zijn dat reizen goed is voor je (mentale) gezondheid.

"Een vakantie verlaagt nl. de kans op ziek worden en het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden." Vakantie doet onze gezondheid goed vanwege onder meer de rust, het vele buitenzijn en de verlossing van verplichtingen."

"Een paar dagen of weken op vakantie gaan levert je niet alleen fijne herinneringen op, het helpt je ook om je normale bestaan in een ander daglicht te zien."

Hieronder dus een aantal goede redenen waarom we dit jaar zeker op reis moeten en nu al moeten beginnen plannen :-):

1.Reizen verbreedt je horizon

Ik heb alvast heel vaak nood aan een nieuwe omgeving. Even weg van huis, in een ander bed slapen, een plaats ontdekken waar je nog nooit bent geweest.

Nieuwe plekken ontdekken, dwingt je blijkbaar ook om uit je comfort zone te stappen.

Zien hoe andere mensen wonen en werken, nieuwe gerechten proeven, een vreemde taal proberen te begrijpen en in een compleet andere omgeving zijn, zorgt ervoor dat je je openstelt voor een manier van leven die anders is dan de jouwe.

Het onbekende verandert de manier waarop je naar de wereld kijkt en zorgt voor een open blik op de wereld.

2.Je hebt meer tijd voor anderen

Dat kan ik ook wel beamen. Je hebt tijd voor elkaar, je kan samen leuke dingen doen. Je hebt geen last van de dagelijkse stress. Er moeten geen verplichte en huishoudelijke taken gebeuren.

Tijdens vakantie of op reis heb je meer tijd en aandacht voor de ander. Je bent bij elkaar, geniet van en met elkaar en onderneemt samen activiteiten. Al die interacties met je reisgenoten, wie dat ook zijn, versterken ook je relatie met hen. En ook als je terug bent, werkt het door; die gezamenlijke herinnering heb je voor altijd.

3.Je wordt er gelukkiger van

Niet alleen de reis zelf, ook de voorpret van een geplande trip en de herinnering aan een gemaakte reis kunnen je geluksgevoel een flinke boost geven. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Surrey zijn mensen het gelukkigst als ze een vakantie in het vooruitzicht hebben. Ze zijn positiever over hun gezondheid, economische situatie en algemene kwaliteit van leven.

Het plannen, het uitkijken naar, op zoek gaan naar de voordeligste vliegtickets, op zoek gaan de leukste hotels... Al eens bekijken of "The Cheesecake factory" in de buurt is van waar je gaat slapen. Zoveel voorpret :-)

4.Het vermindert stress

Reizen geeft je de kans om alledaagse zorgen en taken even te vergeten. Dat maakt het makkelijker om in het hier en nu te leven. Die pauze van je dagelijkse beslommeringen geeft rust en ruimte in je hoofd en in je hart, waardoor je eenmaal thuis weer met een frisse blik en nieuwe energie de draad kunt oppakken.

Uit onderzoek blijkt dat je lichaam en hersenen echt tijd nodig hebben om te herstellen van de negatieve gevolgen van werk, zoals stress en spanning. Er is zelfs een aantoonbaar negatief verband tussen geen vakantie nemen enerzijds en gezondheid & levensverwachting anderzijds.

Reizen tijdens je vakantie is dus de beste manier om ervoor te zorgen dat je helemaal herstelt en na je vakantie volledig opgeladen weer aan de slag kunt!

5. Ik ga op reis en ik neem mee

En hierbij alvast wat leuke spulletjes die onmisbaar zijn als je, een paar dagen, op reis gaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.