Bye Bye Blue Monday!

De feestdagen zijn voorbij, de vakanties lijken nog ver weg en wat waren alweer die goede voornemens?

Dat zou betekenen dat deze derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn, nl. Blue Monday.

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht Blue Monday. Hiervoor bedacht hij een ‘wetenschappelijke formule’ waarmee hij beweerde dat de derde maandag van januari écht de meest deprimerende dag van het jaar is. Dit jaar valt Blue Monday dus op 16 januari. Op deze dag zouden mensen zich jaarlijks het meest treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. 

Maar is dat wel zo? En wat kan je er tegen doen?

Jouw eerste goede voornemens zijn misschien mislukt of vergeten. En het lijkt nog een eeuwigheid te duren voor er een vakantie of reis aankomt. Het weer is koud en guur, de dagen zijn kort en de nachten lang.

 

Maar.... er is goed nieuws want volgens deskundigen zijn we zelf in staat om onze stemming te verbeteren.

Dus hierbij wat tips om Blue Monday te overleven! 

1.Wandel je gelukkig

Geluk kan je niet als pilletje gaan halen bij de apotheek. Maar je kan je geluksgevoel wel vergroten door regelmatig te bewegen.

Wist je trouwens dat een dagelijkse wandeling van 20 minuten een hoop endorfines en dopamines vrijmaakt?

En dat zijn nu net de gelukshormonen zijn die je een instant positief gevoel geven.

Dus trek tijdens je middagpauze je wandelschoenen aan en ga naar buiten!

Zelfs als is de lucht grijs, door de buitenlucht en daglicht voel je je sowieso beter.  Blijf je de hele tijd in kunstlicht zitten, dan wordt alles 7 x 24 uur hetzelfde. Ga dus je huis uit. Wij mensen houden van nature van het contrast tussen dag en nacht.

2. Zoek contact met vrienden of familie

Het is ook belangrijk dat je contact houdt met mensen rondom jou. Bel een vriend of vriendin. Of spreek af in de buitenlucht om samen te wandelen met een familielid. Hou je het liever binnen je eigen gezin? Speel een gezelschapsspel met je gezin of kook vanavond eens gezellig samen.

3. De kracht van vrolijke muziek

Wat je humeur ook een snelle boost kan geven, is muziek. En dan vooral uptempo nummers met een vleugje nostalgie.

Nostalgie kan namelijk zorgen voor een gevoel van verbondenheid, een van de krachtigste bijwerkingen van muziek.

Zo las ik ook dat blijkbaar een op de tien mensen waar ook ter wereld het album Thriller van Michael Jackson heeft en dat kan meezingen. We zijn dus niet allemaal anders! We gaan voor dezelfde universele dingen waar we vrolijk van worden.

 

Je zou eens moeten weten hoe blij ik kan worden van de heerlijke muziek van de jaren '80...

4. Lach de Blue Monday blues weg

"Wanneer je lacht, wordt de aanmaak van verschillende gelukshormonen in het lichaam verhoogd. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van tevredenheid en geluk en werken bovendien pijnstillend. Daarbij werkt lachen ontspannend, geeft het energie en zorgt het ervoor dat je positiever tegen problemen aankijkt."

Lachen triggert dus de endorfine aanmaak en zorgt dus ook voor een positief effect op je gemoed. Bekijk tijdens je middagpauze grappige filmpjes of kijk vanavond naar een grappige film of stand-up comedyshow. Wedden dat je je beter voelt na een lachbui?

5. Wees mild voor jezelf en Koop iets wat je leuk vindt

Niemand is perfect. Waarom verwacht je dit dan wel van jezelf? Voor onszelf zijn we vaak veel strenger dan voor anderen. En zeker op een maandag, de eerste dag van de week, gaat het vaak niet allemaal van een leien dakje. Aanvaarden dat je fouten mag en kan maken, zorgt dat je minder stress hebt.  Behandel jezelf dus gerust met wat meer begrip en vriendelijkheid. Je zal je veel gelukkiger voelen.

En wat mij ook altijd een instant goed gevoel geeft, is iets kopen waar ik blij van word. Check dus ook zeker eens www.kersenkato.be, en je wordt instant gelukkig ;-)

 

Doe dus de dingen waardoor je je beter gaat voelen, maar blijf vooral niet in de klaagstand!

 

Heb jij ook nog goeie tips, laat het hieronder dan zeker weten!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.